Cottage cheese – magická maškrta

jahodyČi už ste si tento “variant” tvarohu zamilovali, alebo nie, prezradíme vám, prečo sa oplatí zaradiť ho do svojho jedálnička. Chutný je, prirodzene, aj náš slovenský tvaroh, no cottage cheese je nízkotučný čerstvý syr vyrábaný z kvalitného odtučneného mlieka. Tieto dva produkty si netreba mýliť. Je pravda, že ich mnohé spája, no proces výroby i samotná chuť sa značne odlišujú. Náš tvaroh okrem toho obsahuje vyššie množstvo sodíka, preto ho nie je možné konzumovať pravidelne. Zaťažuje totiž obličky, zvyšuje krvný tlak a zadržuje vodu v organizme. Cotteage chess sa stal ale obzvlášť populárnym medzi jedincami usilujúcimi sa schudnúť a obľúbili si ho aj milovníci zdravej výživy. Magazín life-style predkladá malý prehľad plusov tejto potraviny.

Skvelá nízkokalorická voľba

Cottage cheese obsahuje vysoký podiel vitamínov, bielkovín, vápnika a fosforu, pričom hodnota tuku je iba 4%. Vychutnať si ho môžete ako samostatnú potravinu, ale s obľubou sa využívaj aj ako alternatíva nezdravých prísad v jedlách či plnohodnotná súčasť jedál studenej i teplej kuchyne. Ak ste sa rozhodli držať diétu a zdravo stravovať, tento druh tvarohu je skvelou voľbou. Zaplní žalúdok, no obsahuje málo kalórií. Potláča tiež chuť na sladké. Pre vysoký obsah kazeínu (dlhšie trvajúci proteín) ho s obľubou konzumujú aj kulturisti, bežci a vzpierači. Pomáha budovať svalovú hmotu. Odborníci sa tiež prikláňajú k názoru, že kým niektoré ďalšie mliečne výrobky nie sú vhodné pre tehotné ženy, cottage cheese sa im priam odporúča. Ukazuje sa aj ako vhodná prevencia proti osteoporóze. Pripraviť si ho môžete s ovocím, zeleninou, cestovinami…, a teda na sladko i na slano.

Pozor na správny výber

Kvalitný cottage chees sa vyrába sušením, a preto by sa mal držať tejto podstaty. Nájdite si teda typ, kde tvaroh nebude plávať v smotane a mlieku. Cez obal to určite neuvidíte, no skúste s téglikom pohrkať. V prípade, že cítite tekutinu, hľadajte ďalej. Prípustná je iba jemná smotanová zložka. Žiarivo biela farba by mala byť samozrejmosťou.

Kombinovateľné takmer s čímkoľvek

Pravé bielkoviny obsiahnuté v cottage cheese dodajú telu energiu, necítite sa teda ospalo, ako to zvykne byť po vysokokalorických jedlách. Na raňajky si ho môžete dať s ovocím a kakaom. Pokojne do neho pridajte marmeládu alebo ho použite ako plnku do koláčov. Pokiaľ nemáte chuť na sladké, opečte si celozrnný chlieb, natrite ho cottage cheesom a ozdobte pažítkou. A čo takto použiť ho namiesto nezdravých dresingov? Výborne chutí i v rizote, cestovinách alebo ako príloha k mäsu.

Na záver ponúkame rýchly recept na chutné rolky z tvarohu, lososa a pažítky:

rolky

Ingrediencie:

4 nekvasené chlebové placky – lavaš

8 listov hlávkového šalátu

500 g cottage cheesu

2x 200 g konzerva lososa

¼ šálky jemne nasekanej pažítky

Na chlebové placky uložte šalát, tvaroh, lososa a posypte pažítkou. Môžete dochutiť soľou a korením. Zakrúťte, orežte kraje a môžete podávať.

Čo vy na to? Nedostali ste práve chuť na malý cottage chees experiment?

Zdroj: info.sk, taste.com.au

Obrázky: media2.popsugar-assets.com, taste.com.au

Komentáre

468 ad